Anonymous. Sabri Kaliç

Anonymous - Sabri Kaliç


Скачать книгу
nymous tüm gizli oluşumlar gibi gittikçe artan büyük bir ilgi görmeye devam ediyor. 2003 yılından beri hem de. Belli bir lidere bağlı olmayan bireylerden oluşması, her türlü otoriteye karşı olan tavırları, çağın son teknolojisi olan bilgisayar ve internete olan olağanüstü hakimiyetleri gibi nitelikleri de onları herkesin gözünde daha bir çekici kılıyor. Zaten adları olan “Anonymous” temelde “isimsiz, imzası belli olmayan” anlamına gelen Latince kökenli, Yunanca bir sözcüktür. İngiliz siyasal tarihinin en radikal eylemcisi Guy Fawkes’ın yüz görüntüsünü ödünç alıp, hepsinin tek kişi gibi davranmaları da aslında şan şöhret peşinde olmadıklarının bir kanıtı. İnternet dünyasının yeni kavramlarından biri olan hacktivist (hacker + activist1) sözcüğü ise Anonymous ailesi bireylerini tanımlamak için en çok kullanılan sözcük. Aslında birbirlerini çok da (belki de hiç) tanımayan bireyler olmalarına rağmen “saldırı” veya “operasyon” zamanları aynı ordunun askerleri gibi “birlik ve beraberlik” içinde hareket etmeleri ise onların takdire şayan diğer bir yönleri…

      Anonymous üyelerini (kendilerini Anon olarak çağırmaktadırlar) tanımlayabilecek bir diğer sıfat da “özgürlükçü” olmalı. Çünkü başta bireysel özgürlükler ve internete erişim özgürlüğü gibi konularda en küçük bir ödün vermemeye kararlı görünüyorlar. Bu nedenle Türkiye gibi “filtre” adı altında insanların girdikleri her türlü sitenin izini süren ve bunu ileride o kişilerin aleyhinde kullanmaya niyetli ülkeler, Anonymous üyelerinin doğal düşmanlarının başında geliyorlar.

      Anonymous üyelerini en çok ses getiren ve en takdir edilen bir başka özellikleri de, çocuk pornosu (Chris Forcand olayı), polis şiddeti (Bart Operasyonu), Wikileaks olayında yerleşik hükümetlere karşı duruşları veya din sömürüsü gibi olaylarda aldıkları insani ve özgürlükçü tavırlar. Hatta Chris Forcand olayı tarihe bir suçlunun sadece internet üzerinden takiple yakalandığı ilk polisiye olay olarak geçmiş durumda. Bu saydıklarımız ve daha başka diğerleri Anonymous üyelerinin akıllı, eğitimli, çağdaş ve özgürlükçü insanlar olduklarını düşündürüyor bizlere. Bu nedenle de onları incelemeye ve tanıtmaya çalışan bu kitabı hazırladık.

      Son söz olarak da espri olarak kalmasını umduğumuz bir konu var: onları anlattık veya tanıtmaya çalıştık diye, dileriz Anonymous bizim de yayınevi sitemizi çökertmeye veya e-posta hesaplarımızı hacklemeye çalışmaz J Çünkü bunu yapmak isterlerse onları durduracak hiçbir güç yok…

MAYA KİTAP

      Anonymous kavramının kökeni

      Anonymous (anonim) kelimesi Latince’de “isimsiz; yazanı, yapanı, söyleyeni bilinmeyen” anlamına gelir. Sanal alemdeki yansıması ise, bağımsız kullanıcıların internette dolaştırdığı resimler ve yorumların “anonim”liğinden (isimsizliğinden) kendini gösterir. Anonymous kavramının ortak kimlik açısından kullanımı ilk önce image board’larda2 başladı. Gönderilen içeriğin kime ait olduğunu belirtmeden yorum yapan ziyaretçilere anonymous etiketi verilmekteydi. Bazı Imageboard kullanıcıları şakayla karışık sanki anonymous gerçek isimleriymiş, anonymous gerçek bir kişiymiş gibi davranmaya başladılar. Resimli forumların popülerliği arttıkça “Anonymous”un isimsiz bireylerin topluluğu olduğu fikri bir internet mem’i3 haline geldi. “Mem” kavramı ilk kez dünyaca ünlü İngiliz biyolog Richard Dawkins’in 1976 tarihli Bencil Gen adlı kitabında kullanılan bir kavramdır. Genel anlamda “fikirlerin ve kültürel değerlerin yayılmasındaki evrimsel ilkeler” olarak değerlendirilebilir. Dawkins’e göre evrimsel anlamda nasıl daha iyi genler ayakta kalıp daha bozuk genler yok olmaktaysa, kültürel anlamda da daha iyi mem’ler ayakta kalıp daha bozuk (ya da beğenilmeyen) mem’ler yok olmaktadır. Anonymous’un bir mem olarak kabul edilmesi, Dawkins’in kullandığı anlamda tartışmalı olsa da Anonymous’un kültürel anlamda “aday mem” olduğunu söylemek mümkündür.

      Geniş anlamda düşünüldüğünde Anonymous sözcüğü her bir bireyin ve aynı zamanda tüm insanların isimsiz bir kolektif topluluk oluşturması fikrini temsil eder. Çok kişi tarafından kullanılan “Anonymous” takma adıyla paylaşımda bulunan kişiler aynı zamanda, hedonist (hazcı) ve çekincesi olmayan bir ortak online kimliği de benimsemiş oluyorlar. Bu, internetteki engellemelerin kaldırılması adına yapılmış hicivdir.

      Anonymous hakkında yapılan tanımlar, bu kadar çok kişiyi içine alan bir konseptin tek bir tanıma sığmayacağının altını çiziyor. Bunun yerine Anonymous, algılanmış niteliklerini açıklayan aforizmalarla tanımlanır. Anonymous’un kendini tanımlarken kullandığı cümlelerden biri de şudur:

      Biz Anonymous. Biz Lejyonuz. Biz affetmeyiz. Biz u-nutmayız. Bizi bekleyin. 4 alınmıştır.

      Kim bu Anonymous?

      Anonymous 2003 yılında 4chan.org sitesinden yayılmaya başlayan bir internet oluşumu; kimliğini gizleyen birçok internet kullanıcısından oluşan anarşik bir küresel beyindir. Belli bir merkezi ve lideri olmayan, özellikle internet kısıtlamalarına ve insan hakları ihlallerine karşı yine internet üzerinden saldırı düzenleyen ve birbirinden bağımsız bireylerden oluşan büyük bir gruptur.

      “İlk zamanlarda saldırılarını diğer birçok yerle birlikte 4chan.org gibi forumlarda ve ICQ sohbet odalarında koordine ederlerdi. 4chan.org büyük bir merkezdi, ancak ona Anonymous’un ana karargâhı diyemeyiz. Eskiden sahip oldukları en büyük merkez ise anonops.net idi, ancak sonraları o da kapatıldı.”

      Bazılarına göre anonops.net, kapatılmadan önce Anonymous’un “ana sayfası”ydı. O dönemde bu sitede yayımlanan yazılardan birinde ise şöyle deniyordu:

      “Bizler sansüre ve telif haksızlıklarına karşı savaşan isimsiz, merkezi olmayan bir hareketiz.”

      Hareket ilk başta bir hedefe yönelik eğlence olarak başlasa da, 2008’den sonraki internet sansürlerine karşı protesto ve duruşları, uluslararası hacker’lıkla bağdaştırılmaya başlandı. Oluşum, WikiLeaks’in de üç ana başarı kaynağından biri olarak gösteriliyor. Gerek WikiLeaks’in gerekse de Wall Street İşgali eylemlerinin Anonymous’tan önce başladıkları ama gruptan destek aldıkları andan itibaren uluslararası üne kavuştukları herkesin kabul ettiği bir gerçek.

      Dünyanın pek çok yerinden hacker’ların katıldığı ağda, belirgin bir hiyerarşi bulunmuyor. Gruba destek vermek isteyenler ücretsiz bir botnet yazılımını indirerek bilgisayarlarını Anonymous saldırıları için birer nefer haline getirebiliyor. Şu anda Anonyomus botnet’inde elli bine yakın bilgisayar olduğu tahmin ediliyor.

      Anonops.net sitesi kapatılmadan önce yayınlanan “Hedef Önerileri” başlıklı bir konuda şöyle bir mesaj bulunur:

      “Önerlerinizi aşağıdaki hatta ekleyin: www.alvarouribevelez.com. PayPal’ın ana sitesinin iyi bir saldırıya ihtiyacı var. Alışveriş yapıldıkça ve insanlar online alışverişleri için ödeme yapma ihtiyacı duydukça bu, onları epey sıkıntıya sokacak ve Wikileaks ve Anon ile uğraştıklarına pişman edecektir.”

      Alvaro Uribe Velez’in 2002 – 2010 yılları arasında Kolombiya devlet başkanlığı yapmış olan bir politikacı olduğu düşünülürse, yukarıdaki paragrafta yer alan kişisel web sitesi göndermesinin ne anlama geldiği hakkında kimsenin bir fikri yok. Fakat şifreli bir mesaj olduğu düşünülebilir.

      Anonymous’un internetteki uygulamalarının bir yan ürünü olan whyweprotest.net (nedenprotestoediyoruz.net) ise grubu daha iyi anlamamızı sağlıyor.

      “Son zamanlarda Wikileaks ve Anonymous hakkındaki gelişmeler ve bilginin kontrol edilmesi whyweprotest.net sitesine olan ilginin ve katılımın artmasına yol açmıştır. Biz de bu enerji ve yaratıcılık ortamından ilham aldık. Artarak çoğalan farklı kullanıcılarımızı geniş bir yelpazede gerçek ve bağımsız değişim için bizimle işbirliği yapmaya davet ediyoruz.”

      Grup ilk büyük eylemlerini WikiLeaks’i zor durumda bırakmaya çalışan


Скачать книгу

<p>1</p>

Eylemci.

<p>2</p>

Image board, daha çok fotoğraf ve video postalama yoluyla hareket eden internet forumlarıdır. İlk image board’lar Japonya’da yaratılmıştır ve bugün İngilizce olan image board’ların bile çoğunluğu Japon kültürüyle ilgilidir. Anonymous grubunun Japon “anime”lerine olan sevgisi hatırlanınca, oralardan ortaya çıkmaları şaşırtıcı değildir…

<p>3</p>

Mem (İngilizce: meme) Belli bir kültüre dahil bireyler arasında dolaşan ve zamanla özel bir anlam kazanabilen söz, fikir veya davranışlara verilen addır.

<p>4</p>

Anonymous Turkey başlıklı facebook.com sayfasından aynen