Yeni İpekyolu Projesi. Анонимный автор

Yeni İpekyolu Projesi - Анонимный автор


Скачать книгу
Londra’dan Pekin’e

      Türk Toplulukları & Yeni İpek Yolu Projesi

8. AVRUPA TÜRKÇE YAYINLAR SEMPOZYUMU“Londra’dan Pekin’e Türk Toplulukları & Yeni İpek Yolu Projesi”AMSTERDAM – 3 MART 2018 – CUMARTESİTarih: 3 Mart 2018 / Saat : 12:30-18:00Adres: Wissenkerke, Radarweg 236 AmsterdamMüracaat: [email protected]

      8. AVRUPA TÜRKÇE YAYINLAR SEMPOZYUMU

      “Londra’dan Pekin’e Türk Toplulukları & Yeni İpek Yolu Projesi”

AMSTERDAM – 3 MART 2018 – CUMARTESİ

      Yirmibirinci yüzyılın ikinci on yılında ‘gücün Batı’dan Doğu’ya kaydığı’ tartışılıyor. Çin’in günümüzde üç dört yüzyıl önce İngiliz ve Hollandalıların yaptıkları ticaret modelini uyguladığı belirtiliyor. Çin altyapıya, özellikle de enerjiye yatırım yapıyor. 2030 yılında Çin’in enerji ihtiyacının mevcudun üç katından fazla olacağı ifade ediliyor. Devamla bu gelişmeleri siyasete yansıtıp, yani refah düzeyini yükseltip, istikrarı arttıracağı bekleniliyor. Bu gelişme dünyanın çok kutuplu bir dünyaya doğru evrildiği şeklinde de okunuyor. Ekonomik alanda gücün Avrasya kıtasına doğru kaydığını söyleyen tarihçiler de var. Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın başarısı ve yeni ‘İpek Yolu’ yatırımları ile Çin’in Rusya ve Avrupa ile ekonomik uyumu ilerleteceğine dikkat çekiliyor.

      Bir başka ifadeyle, dikkatler tarihte dünya hâkimiyetinde önemli rol oynamış ilk ‘İpek Yolu’na çekiliyor. İnsanlık ilk İpek Yolu’ndan sonra, ‘Kölelik Yolu’, ‘Altın Yolu’ ve ‘Siyah Altın Yolu’na şahit olmuştu. Şimdi ise, yani yirmibirinci yüzyılda yeni bir yol yeni bir hat oluşuyor. Bu yol Türkistan ile kesişiyor. Bir başka ifadeyle ilk yol tekrar görünüyor. Tarihi ‘İpek Yolu’ geri geliyor. Yeni İpek Yolu Projesi, sadece ticaret yolu değil, aynı zamanda düşüncelerin, kültürlerin, inançların karşılaştığı, kesiştiği ve yayıldığı yoldur.

      20. yüzyılı meşgul eden ideolojiler mücadelesi, yerini adeta 21. yüzyılda İpekyolu hâkimiyeti mücadelesine bırakıyor. Dünya dengeleri ve politikalarını anlamak isteyenler İpek Yolu projesini anlamakla işe başlamalılar görüşü dillendiriliyor. Tabii ki dünyanın böyle bir evrilmeye girmesi yani Asya, Afrika ve diğer bölge ve kıtalardaki küresel gelişmeler yanında Avrupa’da yaşanan Brexit, İspanya-Katalonya meselesi veya aşırı sağın Merkez ve Doğu Avrupa’da yükselişi gibi meseleler de gölgede kalıyor.

      Günlük hayatın yoğunluğu içinde hercümerç olmuş milyonlar içinde, ilim, bilgi, düşünce ve eylem içinde olan insanlar dünyadaki bu küresel gelişmeye kayıtsız kalamaz. Kaldı ki Yeni İpek Yolu Projesi Londra’dan Pekin’e uzanan kuşak üzerinde ve etrafında yaşayan Türk ve akraba topluluklarını yakından etkileyecektir.

      3 Mart 2018 tarihinde Amsterdam’da düzenlenecek 8. Avrupa Türkçe Yayınlar Sempozyumunda ‘Londra’dan Pekin’e Türk Toplulukları & Yeni İpek Yolu Projesi’ ele alınacaktır. Sempozyumdaki çeşitli oturumlarda öncelikle projenin felsefesi, hedefleri, etkileri ve faydaları ortaya konulmaya ve anlaşılmaya çalışılacaktır. Devamla, bu hat üzerinde ortaya çıkacak ekonomik potansiyeller, yatırımlar, insan ve ürün taşımacılığı, ekonomik ve siyasi ilişkiler, dengeler ve işbirlikleri üzerinde de durulacaktır. Programda Yeni İpek Yolu hattında yeni sivil ilişkilerin kurulması ve işbirliklerinin gelişmesi, barış, güven ve istikrara katkısı da gündeme gelecektir.

      Sempozyuma konuyla ilgili oturumlarda bildiri sunmaları için akademisyenler, STK temsilcileri ve siyasiler davet edilmişlerdir.

      Avrupa Türkçe Süreli Yayınlar Sempozyumu

      Avrupa Türkçe Süreli Yayınlar Sempozyumu ilk defa 1997 yılında Hollanda’nın Borne kasabasında organize edildi. Hollanda Türk Akademisyenler Birliği Vakfı ve Türkevi Dergisi öncülüğünde organize edilen Sempozyuma Hollanda başta olma üzere Almanya, Fransa, Belçika, İngiltere, Romanya, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Moldavya, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Irak, Doğu Türkistan ve İsrail’den delegeler katıldı. Avrupa Türkçe Süreli Yayınlar Sempozyumu’nun yedincisi de 15 Kasım 2008 tarihinde Rotterdam’da yapıldı.

      O yıllarda, Doğu ve Batı Avrupa’da yayınlanmakta olan Türkçe Süreli Yayınlar’ın editör, yazar ve yayıncılarının katıldığı sempozyumların amacı; Türkçe yayınların editör, yazar ve yayıncılarını ortak bir platformda buluşturmak, kendi aralarında iletişim kurmalarını sağlamak, bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarına zemin hazırlamak, daha etkin yayın yapmaya yönelik işbirliği oluşturmak ve Doğu Avrupa’da zor şartlarda yayın yapmakta olan Türkçe yayınlara ve sivil toplum örgütlerine (NGO) destek vermek olarak düşünülmüştü.

      Bu amaç doğrultusunda da her yıl farklı bir konu seçildi. Örneğin “Yerel Medya ve Kalkınma, NGO’lar ve Kalkınma İşbirliği, Avrupa Entegrasyonu ve Türkçe Konuşan Azınlıklar”, “Avrupa Birliği, İnsan Hakları ve Türkçe Konuşan Topluluklar” gibi konular sempozyumlarda ele alındı. Sempozyum sonunda kararlar da alındı. Bu çerçevede örneğin; Moldova’da yayın yapan Anasözü ve Makedonya’da yayın yapan Yeni Balkan gazetelerine teknik yardımlar yapıldı. Kosova’da Siyaset Okulu projesi, Bulgaristan’da Türk ve Çingene çocuklarının yoğun olarak devam ettikleri okula teknik yardım yapıldı.

      3 Mart 2018 tarihinde Amsterdam’da yapılacak Sekizinci Avrupa Türkçe Süreli Yayınlar Sempozyumu’nda öncelikle, yirmibirinci yüzyılın ikinci on yılında tartışılan ‘gücün Batı’dan Doğu’ya kayması’, Türkistan’ı da içine alan Avrupa, Asya ve Afrika hattını oluşturan Yeni İpek Yolu Projesi, projenin ticari, kültür, inanç işbirliği boyutları ele alınacaktır. Türk düşünürleri ve sempozyum katılımcıları Londra’dan Pekin’e uzanan bu uzun güzergahta yaşayan Türk Toplulukları ve Yeni İpek Yolu Projesi üzerine tartışmaya davet edilecektir. Sempozyum önümüzdeki yıllarda hayata geçirilecek yeni çalışmalar için bir başlangıç oluşturacaktır.

      Sempozyum 3 Mart Cumartesi günü saat 12.30’da başlayıp akşam 18.30’da sona erecektir. Açılış, teorik çerçeveye giriş konuşmaları ve iki oturum halinde yapılacak sempozyuma uzmanlar ve davetliler katılacaktır.

      Sempozyuma (kapasitenin sınırlı olmasından dolayı) önceden yer ayırtmak zorunludur.

      Tel: 00 31 20 684 57 12

      E-mail: [email protected]

      AÇILIŞ KONUŞMALARI

      Ahmet Suat ARI

Oturum Başkanı(Türkevi Amsterdam Tartışmaları Moderatörü)

      8. Avrupa Türkçe Yayınlar Sempozyumu’na cümleten hoş geldiniz. Her zaman olduğu gibi tabii gecikmeyle başlayacağız. Bu demek değildir ki içerik olarak değerinden bir şey kaybedecek. Programa bakıldığı zaman gerçekten dolu dolu bir program olacağı kesin. Bunu inşallah katılımcılarla da zenginleştireceğiz. Toplantı üç oturumdan oluşacak: Açılış konuşmalarından sonra birinci oturumda klasik şekilde sunumlar yapılıp oturum kapatılacak. İkinci oturumda farklı bir format takip edilecek çünkü program ortaklarından Haber Gazetesi’nin yayınlamış olduğu bir televizyon programı var. İkinci oturum bir televizyon programı şeklinde olacak. Onu da şimdiden söylemiş olayım. O program sonunda da üçüncü oturum toplantının oturumlar kısmını bitirmiş olacağız. Vaktimiz kalırsa ki kalmasını sağlamaya çalışacağız salonla da sunulan sunumlarla ilgili salondan da görüşler ve tartışma şeklinde de olabilir. Salondan düşünceler alınıp toplantıyı sonuç bildirisini sunarak kapatacağız.

      Veyis GÜNGÖR

Amsterdam 3 Mart 2018

      Çok kıymetli hazirun,

      Türkiye, Balkanlar ve Avrupa’nın değişik ülkelerinden ve Hollanda’dan aramıza katılan değerli dostlar,

      Hepinizi saygıyla selamlarım. 8. Avrupa Türkçe Yayınlar Sempozyumu’na hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

      Bazılarınız hatırlıyor, 7. Avrupa Türkçe Süreli Yayınlar Sempozyumu’nu bundan on yıl önce Rotterdam’da yapmıştık.

      Aradan uzun bir zaman geçti. Bu aradan sonra tekrar sizlerle birlikte olmanın heyacanını yaşıyorum. Arzum, bundan sonra sizlerle


Скачать книгу