La meitat evanescent. Brit Bennet

La meitat evanescent - Brit Bennet


Скачать книгу

illustration illustration illustration

      Brit Bennett (Oceanside, Califòrnia, 1990) es va formar a les universitats de Stanford i de Michigan, on va obtenir diversos premis literaris. Ha publicat en revistes com The Paris Review, The New York Times, The NYT Magazine i The New Yorker. La seva primera novel·la, The mothers (2016), li va valdre un èxit considerable de crítica i públic i va guanyar el premi de la revista francesa Lire a la millor novel·la estrangera del 2016. El mateix any va rebre el premi 5 under 35 de la National Book Foundation, que reconeix els cinc millors escriptors de menys de trenta-cinc anys. La meitat evanescent (Periscopi, 2021) és la primera obra de Bennett que es publica en català, ha estat nominada al National Book Award i ha estat considerada un dels llibres de l’any pels principals mitjans nord-americans.

illustration

      Marc Rubió (Barcelona, 1968) viu a Sabadell i és llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona. Va treballar com a corrector per a diverses editorials i a la secció de català d’El Periódico fins que va decidir dedicar-se exclusivament a la traducció de l’anglès de novel·les i assajos. Entre d’altres, ha girat al català obres d’autors com Paul Auster, George Orwell, John le Carré, Salman Rushdie, Maggie O’Farrell, George Steiner i Yuval Noah Harari.

illustration

      Bernardine Evaristo – « La meitat evanescent és una novel·la completament captivadora, que em va atrapar des de la primera paraula. Sedueix per l’estil literari, sorprèn amb uns girs argumentals corprenedors, fa gaudir amb les aproximacions psicològiques i ens repta a considerar les perverses conseqüències del racisme tant a escala comunitària com individualment. Aquest llibre m’ha encantat.»

      Deborah Levy – « Una novel·la d’una intel·ligència enorme, poderosíssima i resplendent.»

      Gregory Cowles, The New York Times – «Una reflexió ambiciosa sobre la raça i la identitat, de prosa brillant […]. Bennett aconsegueix equilibrar una caracterització fluida de personatges que demana l’estil literari amb la realitat social i històrica del tema central de la trama.»

      Parul Sehgal, The New York Times – «Bennett excel·leix evocant els silencis de les famílies i una atmosfera molt concreta: la claustrofòbia dels pobles petits i dels típics bars de mala mort, i els clubs de jazz de Nova Orleans on les bessones descobreixen per primer cop la llibertat. Hi ha alguna cosa profundament familiar i ingràvida alhora en els escenaris que descriu.»

      Lisa Page, The Washington Post – «Bennett ens empeny a reflexionar sobre el significat de l’autenticitat quan ens enfrontem al racisme, les discriminacions pel color de pell, el sexisme i l’homofòbia. Quin preu hem de pagar per ser nosaltres mateixos? Quants som que decidim fugir d’allò que s’espera de nosaltres? I què passa a l’altre costat de l’equació, aquella part que deixem enrere? La meitat evanescent respon totes aquestes preguntes a través d’una història preciosa d’amor, supervivència i triomf.»

      Ellen Gamerman, The Wall Street Journal – «Espero que les més que justificades lloances que rebrà Bennett per aquesta novel·la no tinguin tant a veure amb el tractament eficient d’un tema tan adequat (o rellevant) avui dia, sinó amb la perspectiva que adopta sobre aquest misteriós compost que anomenem veritat: una barreja de les identitats amb les quals naixem i que creem nosaltres mateixos.»

      Jessica Zack, San Francisco Chronicle – «Amb un argument intricat i una història summament emotiva […] amb perspectives noves sobre la història social i cultural de la idea de canviar d’identitat racial, i alhora capaç de narrar allò que, en essència, no deixa de ser una història tendra sobre unes germanes, la identitat i, com diu Bennett, la pregunta sempre interessant sobre quins elements de la nostra identitat són innats i quins són d’elecció pròpia.»

      Time – «Una aportació nova i eloqüent a la literatura en un dels temes més crucials: la identitat. La meitat evanescent és la novel·la de l’any.»

      Rasha Madkour, Associated Press – «Excel·lentment escrita, incita a la reflexió i et submergeix en la lectura. Qüestions com ara el privilegi, el trauma intergeneracional, l’aleatorietat i la injustícia de tot plegat es despleguen en tota la seva complexitat, en el marc d’una història que també aborda temes universals com l’amor, la identitat i l’arrelament. La meitat evanescent, amb aquest argument enginyós i amb uns personatges molt ben desenvolupats, és una novel·la totalment recomanable i que no podrem deixar de llegir.»

      David Canfield, Entertainment Weekly – «Una història d’una atemporalitat absoluta que parla del que simplement significa ser, créixer, definir-se a un mateix, reinventar-se, negociar un lloc al món. També es tracta d’una història rigorosament compromesa amb el passat i el present racista del país i igualment inquisitiva respecte a alguns dels seus valors fundacionals com ara el llegat i la llibertat d’elecció. En qualsevol època parlaríem d’una novel·la commovedora. En el moment actual, podríem dir que és punyent i que recorre de manera subtil el camí que ens fa plantejar-nos preguntes com ara qui som o qui volem ser…»

      Heller McAlpin, NPR – «Una saga familiar intergeneracional que tracta temes tan delicats com la identitat racial o la intolerància, i transmet amb èxit els efectes corrosius de tot allò que amaguem o mantenim en secret. També és una magnífica lectura que ens transporta a una realitat diferent de les nostres circumstàncies, siguin quines siguin.»

      Good Morning America, ABC News – «Un llibre increïblement addictiu. Una potent història sobre la família, la compassió, la identitat i les arrels. […] Seguiràs pensant en La meitat evanescent temps després d’haver-lo acabat de llegir.»

      Alice Cary, BookPage – «La mestria de Bennett ens fa pensar en Toni Morrison, Anne Tyler i Elizabeth Strout.»

      The Rumpus – «Una meravella. La meitat evanescent és una dissecció intergeneracional de la identitat i de com és créixer dins un cos del qual t’han ensenyat a avergonyir-te. Es tracta d’una commovedora història familiar que no defuig els conflictes que sorgeixen en la intersecció de la raça amb la classe i el gènere, alhora que atrapa el cor i la consciència del lector d’una manera que només és a l’abast de Bennett.»

      Kirkus – «Precisa i equilibrada, i amb una gran habilitat rítmica. Un autèntic tour de force. Recorda el debut de Toni Morrison amb The Bluest Eye. […] Bennett fa ressonar totes aquestes trames i les combina amb una perspectiva social incisiva en aquesta història punyent sobre com es crea la identitat.»

illustration illustration

      Títol original: The Vanishing Half

      © Brittany Bennett, 2020

      Primera edició: març del 2021

      © de la traducció: Marc Rubió, 2021

      © de la il·lustració de la coberta: Mari Fouz, 2021

      © de la fotografia de l’autora: Emma Trim

      © d’aquesta edició: Edicions del Periscopi SLU, 2021

      Publicat per Edicions del Periscopi SLU

      


Скачать книгу