Uit Ons Dorp: Drie Verhalen voor Meisjes. Andriessen Pieter Jacob

Uit Ons Dorp: Drie Verhalen voor Meisjes - Andriessen Pieter Jacob


Скачать книгу
moeder! Ik heb er zoo’n spijt van!” zeide Jansje.

      „En ik zou wel wat kwijt willen zijn, als hij er weer was! Dan zou ik hem nooit anders dan Zondags dragen en in de week hem in mijn werkdoosje bewaren.”

      „Om hem als een stuk oud vuil door je la te smijten,” zei haar moeder. „Denk er om, dat je vanmiddag geen afspraakjes maakt; het is noodig dat we de laden van je chiffonnière eens in orde maken, en je kleerkast ook; want daar zal ’t er niet beter in uitzien. Ten minste als je den sleutel vindt.”

      „En als hij eens niet terechtkomt, moeder?” vroeg Jansje.

      „Dan moet je die jurk maar Zondag en werkdag blijven dragen; – er zit niet anders op.”

      „Als u dan den smid eens liet komen, om ’t slot open te steken en een nieuwen sleutel te maken,” zeide Jansje.

      „Alsof ’t opensteken en ’t maken van een nieuwen sleutel geen geld kost,” zeide haar moeder. „Zul jij ’t betalen, Jansje?”

      Jansje keek verlegen vóór zich, at haar boterham op, nam haar boeken mee en ging vervolgens naar school. ’t Eerste wat ze deed, was aan de dienstmeid van den meester te vragen, of die gisteren bij ’t aanvegen der school geen sleutel gevonden had; en tot haar groote vreugde antwoordde deze van ja, en liet ze haar den sleutel zien, welken Jans terstond voor dien van haar kleerkast herkende.

      „Dank je, Maartje,” zei ze. „Ja, ’t is de sleutel, dien ik verloren heb en waar ik gisteren mooi verlegen om ben geweest.”

      „Geen wonder, jongejuffrouw,” antwoordde Maartje. „Een mensch is mooi onthand, als hij een sleutel kwijt is. Was je gisterenmiddag maar gekomen, dan had je niet in verlegenheid behoeven te zitten.”

      „Ja, Maartje! dat was zeker heel verstandig van me geweest,” zeide Jansje. „Maar ik dacht, dat hij thuis zou zijn, en daar heb ik er me half mal naar gezocht. Later eerst herinnerde ik mij, dat ik hem in mijn zak gestoken en zeker met het uithalen van mijn zakdoek kwijtgeraakt was.”

      „Nu, ’t is maar gelukkig, dat het hier in school was,” hernam Maartje. „Als het zoowel op straat, of wat nog erger zou zijn, in ’t weiland of ergens anders in ’t gras geweest was, dan was je hem zeker kwijt geweest.”

      „Nu, Maartje, nogmaals hartelijk bedankt!” zei Jansje.

      „’t Is de moeite dan ook wel waard, om voor te bedanken,” zei Maartje. „Ik ben maar blij, dat hij terecht is.”

      Met een meer verlicht hart ging Jansje ’t schoolvertrek binnen. Misschien kwam de gedachtenis haars vaders ook nog wel terecht.

      „Hé!” dacht ze, „had ik er Maartje ook eens naar gevraagd. Maar neen,” zei ze een oogenblik daarna. „Op school kan ik den ring niet verloren hebben; dat is onmogelijk. Ik moet hem zeker hier of daar hebben neergelegd, waar hij afgerold is. Ik zal vanmiddag nog eens goed kijken.”

      Toen Jansje dien middag van school kwam, om te eten, was het eerste, hetwelk ze deed, haar moeder den sleutel te toonen.

      „Wel! Waar heb je hem nu vandaan?” vroeg haar moeder.

      „Maartje, de meid van den meester, had hem bij ’t vegen van de school gevonden,” zeide Jansje.

      „Geef hem mij nu maar,” zeide haar moeder. „We hebben hem vanmiddag toch noodig.”

      Jansje durfde niet weigeren en gaf den sleutel over. Daar ’t pas een kwartier over eenen was en ze dus nog vijftien minuten had, voor ’t halftwee sloeg, ging ze weer naar haar ring zoeken, en dat deed haar moeder genoegen, die nog beter haar slordigheid en onordelijkheid kon velen dan haar onverschilligheid omtrent iets, dat weg was; en toen ze van de middagschool terugkwam, ging moeder met haar aan ’t uitpakken der laden. Jansje moest toch zelf bekennen, dat de rommel meer dan erg was. Haar moeder pakte la voor la uit, maakte die schoon, liet Jansje haar goed netjes opvouwen en wees waar ze ’t leggen moest. Ook de naaidoos werd weer keurig ingepakt en in een hoekje van de la gezet.

      „Bevalt je nu zulk een la niet beter dan zoo’n overhoop liggende boel?” vroeg haar moeder. „Als je nu ’t een of ander moet krijgen, b.v. een halsdoek, dan kun je ’t wel in het donker doen. Kom, nu gaan we de kleerkast opredderen.”

      Ook deze werd leeggehaald, schoongemaakt en weer in orde gebracht. Eindelijk kwam ook de boekenplank aan de beurt, en toen zag ’t kamertje er allerliefst uit, zoodat Jansje er zelf schik in had.

      „Was nu ook de ring maar terug!” zeide Jansje.

      „Ja kind! Elk gevolg van je slordigheid is niet zoo licht weg te nemen als ’t maken van je jurken, het opredderen van je kast en chiffonnière en het terugvinden van een sleutel! Misschien komt de ring nog wel hier of daar vandaan. Men kan ’t soms niet weten!”

      Door deze taal harer moeder bemoedigd, voelde Jansje zich wel eenigszins geruster.

      „Weet u er ook wat van, Moe?” vroeg Jansje. „Ik geloof het wel.”

      „Hoe zou ik er iets van weten, Jansje?” antwoordde juffrouw Klimveld, verwonderd. „Ik zou je maar raden goed te zoeken.”

      „Ja, Moe, dat zal ik doen,” antwoordde deze geduldig; en haar moeder kreeg bijna medelijden met haar. Zij begreep echter, dat zij zich goed moest houden, wilde zij haar kind verbeteren. Zij ging dus naar beneden en zeide tegen Griet: „Hoor eens, je moet volstrekt niet meer met Jansje over den verloren ring spreken; ik wil eens zien, hoe zij er zich onder zal houden.”

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

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

Скачать книгу