Elogi de l'algorisme: les matemàtiques del càlcul científic. Antonio Marquina Vila
>
Elogi de l’algorisme: les matemàtiques del càlcul científic |
Elogi de l’algorisme: les matemàtiques del càlcul científic
Lliçó magistral llegida en el solemne acte
d’obertura del curs 2016-2017
Antonio Marquina Vila
2016
Aquesta publicació no pot ser reproduïda, ni totalment ni parcialment, ni enregistrada en, o transmesa per, un sistema de recuperació d’informació, en cap forma ni per cap mitjà, sia fotomecànic, fotoquímic, electrònic, per fotocòpia o per qualsevol altre, sense el permís previ de l’editorial. |
© Del text: Antonio Marquina Vila 2016
© D’aquesta edició: Universitat de València, 2016
Maquetació: Publicacions de la Universitat de València
ISBN: 978-84-9134-028-7
Dedique aquesta lliçó a la memòria del meu molt admirat i benvolgut professor de matemàtiques del curs preuniversitari del Reial Col·legi de l’Escola Pia de València, Sr. Francisco Castaño Cerveró, que armat amb un tros de guix i una pissarra, va saber transmetre’m i regalar-me la seua passió per les matemàtiques, per la curiositat i pel descobriment.
Índex |
LES EQUACIONS DIFERENCIALS I LES EQUACIONS MATRICIALS: LA MATEMÀTICA CONCRETA
LA IRRUPCIÓ DE LA NORMA L1 EN LA CIÈNCIA DE LES DADES
EL CÀLCUL CIENTÍFIC EN EL DESCOBRIMENT DE LES ONES GRAVITATÒRIES
LA FACULTAT DE MATEMÀTIQUES DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA FA 50 ANYS
Excm. i Mgfc. Sr. Rector de la Universitat de València,
Excmes. i digníssimes autoritats,
companys i amics de la Universitat de València
PRÒLEG
Only those who will risk going too far can possibily find out how far one can go.
T. S. ELIOT
En aquesta lliçó he utilitzat en ocasions la primera i tercera persona del plural (nosaltres o ells, els matemàtics) per a expressar afirmacions i opinions en les quals no tots els matemàtics estarien d’acord, per això demane disculpes pel fet de prendre’m aquesta llicència retòrica. Els pronoms o substantius masculins emprats en aquesta lliçó no han d’interpretar-se amb una connotació de gènere.
L’objectiu d’aquesta exposició serà posar de manifest la intensa evolució que està tenint lloc en la recerca matemàtica del càlcul científic, per donar resposta als reptes del desenvolupament de moltes àrees de la ciència en general, la física, la química, la biologia i les enginyeries en particular, i les ciències de la informació especialment. No pretenem ser exhaustius ni cobrir totes les àrees de les matemàtiques del càlcul científic. En aquesta lliçó presentarem el càlcul científic des d’una perspectiva algorítmica i examinarem dues línies de recerca en les quals aquest autor ha tingut experiència investigadora durant un llarg període de temps, a saber: l’aproximació numèrica de les equacions diferencials en derivades parcials i el paper de la norma L1 en la ciència de les dades.
Конец ознакомительного фрагмента.
Текст предоставлен ООО «ЛитРес».
Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.
Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.