Tibet Kültürü. August Hermann Francke
sırasında Türkistan, Batı Tibet ve Keşmir, semavi imparatorluğun bir parçası oldu. Bu fetihler sekizinci yüzyılın ilk yarısında gerçekleşti. Çin yıllıklarından öğreniyoruz ki, “Keşmir’den gelen ilk elçi, İmparatorluk Sarayına MS 713’te veya kısa bir süre sonra geldi. 720 yılında Keşmir hükümdarı Tchen-tho-lo-pi-li’ye (Keşmir vakayinamelerinde Chandrapida olarak geçer) imparatorluk kararnamesiyle kral unvanı verildi.” Keşmir vakayinameleri kitabının (ünlü Rajatarangini) Keşmir’in Çin tarafından boyunduruk altına alınmasından en ufak bir şekilde bahsetmediğini ve Çin’e gönderilmesi gereken yıllık haraçtan bahsetmediğini fark etmek biraz ilgi çekicidir. O günlerin Keşmir politikası, güçlülere boyun eğmek ve zayıflara zorbalık yapmak gibi görünüyor. Keşmir birlikleri, görünüşe göre Çinlilere fazla direnç göstermemiş ve Keşmir kralı erkenden Çinlilerin dostluğunu aramış gibi duruyor. O, anlaşıldığı kadarıyla bağlı bir kral olarak tanınmaktan oldukça memnundu. Durum Batı Tibet’te farklıydı. Bir sonraki bölümde daha ayrıntılı olarak gösterileceği gibi, toprak çok sayıda küçük prensliğe bölünmüş olsa da Tibetliler savaşmaya hazırdı. Çin’in ilerlemesine en ciddi engel teşkil eden devlet ise Baltistan’dı. O zamanlar Baltistan olarak adlandırılan Po-liu’ya karşı birkaç sefer gerekli hale geldi ve bunlardan ilki 736 ile 747 yılları arasında gerçekleşti.
Elinizin altında yeterli bir ordu varken Leh ve Keşmir arasında sürekli birbirleriyle savaş halinde olan sayısız küçük krallıktan biri ya da diğerine karşı zafer kazanmak çok zor olamazdı ve bu durum, bir sonraki Keşmir kralı Lalitaditya veya Muktapida (veya Çin yıllıklarındaki haliyle Mou-to-pi) tarafından fark edildi. Kral, Tibetlilere karşı kazandığı zaferlerle övünürdü ve onlara karşı yaptığı seferler sadece yağma amaçlı baskınlar olmasına rağmen, ciddi operasyonlara girişmiş gibi davrandı.
Çin sarayına Ou-li-to adında bir elçi gönderdi. Bu adam, efendisinin Tibetliler üzerindeki zaferlerini bildirecek ve aynı zamanda Mo-ho-to-mo-loung gölünün (Mahdpadma veya Volur gölü) kıyılarında Çin birlikleri için bir kamp kurulmasını talep edecekti. Keşmir kralı, 200.000 kişilik bir yardımcı kuvvet için gerekli tüm malzemeleri sağlamayı teklif etti. Ancak “İlahi Han”, elçinin şatafatlı bir şekilde ağırlanması ve Muktapida’nın kral unvanı ile tanınması için fermanlar çıkarmakla yetinmeyi daha uygun buldu. “Keşmir’in semavi imparatorlukla ilişkilerinin ve ilkinin haraç ödemesinin o zamandan bugüne değin devam ettiği söyleniyor.”
Çin yıllıklarının “Büyük ve Küçük Poliu”dan bahsetmesi bizi özellikle ilgilendiriyor; bundan “Büyük ve Küçük Tibet” adlarının o eski günlerde bilindiğini, özellikle Baltistan’ın “Küçük Tibet” olarak adlandırıldığını çıkarıyoruz. Bu isme daha sonraki Keşmir tarihçilerinin eserlerinde sıklıkla rastlanır.
Çin ile Hindistan’ın kuzey krallıkları arasındaki siyasi ilişkiler, şimdi bahsedeceğimiz Çinli hacı Ou-khong’un zamanından kısa bir süre sonra sona ermiş gibi görünüyor. Bu, muhtemelen daha sonraki Tang dönemindeki Çin gücünün Orta Asya’da Uygurlar ve Tibetlilerden önce yavaş yavaş toprak kaybetmesinden kaynaklanıyordu.
Ou-khong, MS 759’da Keşmir’e ulaştı ve ülkede hatırı sayılır bir zaman geçirdi. Keşmir’e giden üç yoldan ikisiyle ilgili yorumları Batı Tibet’le ilgili olarak biraz ilgi çekicidir. Dr. Stein bildiklerini şu sözlerle aktarıyor: “Doğuda bir yol Thou-fan’a ya da Tibet’e çıkıyor, kuzeyde Po-liu’ya veya Baltistan’a ulaşan bir yol vardır, ‘batı kapısından’ başlayan yol Khientho-lo’ya veya Gandhara’ya gider. Burada, antik çağlardan beri vadiyle dış dünya arasındaki ana iletişim hatlarını oluşturan dağlardan geçen büyük yolların yeterince açık bir tarifine sahibiz. Thou-fan’a giden yol, şüphesiz Zoji-la üzerinden Ladakh’a ve dolayısıyla Tibet’e giden mevcut rotaya tekabül etmektedir. Foliu’ya giden yol, yukarı Kishanganga vadisine ve oradan da İndus üzerindeki Skardo’ya giden mevcut ‘Gilgit Yolu’ ile temsil edilir. Üçüncü yol Baramulla geçidinden geçiyor.”
Bir grup Balti
Ou-khong’dan sonraki Çinli hacıların pek önemli olmadıkları için bunlardan söz edilmesine gerek yoktur.
Çin kaynaklarından Batı Tibet’te patlak veren ilk büyük savaşı öğreniyoruz ve bilgiler hem belirsiz hem de yetersiz olsa da ülkenin bu sürekli savaşla temellerinden sarsıldığını pekâlâ tahmin edebiliyoruz. Muhtemelen geçmiş zamanların gerçek bir “silah çağrısı” modelinden sonra oluşturulan Kesar destanında bulduğumuz şekliyle eski bir “silah çağrısı”ndan alıntı yapmak burada uygun olacaktır. Kadınlar da savaşa çağrılır ve Tibet folkloru savaşabilen birkaç kadından bahseder.
Sen göklerin ev sahibi, savaşa gel,
Ve Wangpo Gyabzhin senin başında olacak!
Sen yeryüzünün ev sahibi, savaşa gel,
Ve Skyabdun Ana senin başında olacak!
Sen suların ev sahibi, savaşa gel!
Ve Su Kralı Ljogf senin başında olacak!
Ling’in kahramanlarının başında Palle’nin yürümesi gerekir;
Ling’in kadınlarının başında Astag at sürmeli!
Lingli Lamaların başında Tsegu’nun at sürmesi gerekir;
Linli Monların başında Penag yürümeli!
Lingli demircilerinin başında Karog at sürecek;
Lingli Bhedaların başında, Kangrings yürüyecek!
Sapan kullanmayı bilenler, savaşa gidin;
Mil kullanmayı bilen kızlar, savaşa gidin!
Kim kendi geçimini sağlayabiliyorsa yapsın;
Kim yapamazsa, Ling’in kalesinde ona bakılsın!
Kimin kendine ait bir atı varsa onu getirsin;
Kimde yoksa Ling kalesinden bir tane alsın! Sonra Hor ülkesinedoğru yürüsün,
Ve kral hepinizin önünde yürüyecek!
BEŞINCI BÖLÜM
Tibeto-Daed Krallıkları Dönemi
Şimdi ilk Tibet tarihi kayıtlarıyla tanışıyoruz. Bunlar iki çeşittir: Taş üzerine ve kâğıda yazılanlar. Ülkenin MS 950 civarındaki siyasi durumuyla ilgili olarak, Ladakh vakayinameleri aşağıdaki açıklamaları yapar: “O zamanlar Yukarı Ladakh, Gesar’ın (Kesar) torunları tarafından yönetilirken, Aşağı Ladakh çeşitli bağımsız prensliklere bölündü.”
Daha önceki bölümlerde gösterdiğimiz gibi, Batı Tibet’in sulanabilir vadileri, Mon ve Dard Aryan kabileleri tarafından ekilmeye başlanmıştı ve ikincisi, özellikle neredeyse erişilmez uçurumlar boyunca suyolları inşa etmede olağanüstü bir beceri sergiliyordu. Dard köylüleri için sürülerin ürünleri ne kadar hoş karşılandıysa Tibetli göçebeler için tarlaların ürünleri öyle hoş karşılandı ve iki kabile arasında gerçekleşen hareketli takas, görünüşe göre birçok evlilik “pazarlığına” da yol açtı; böylece tarımcı ve göçebeyi birleştiren bir ırk ortaya çıktı. Bizim zevkimize göre, mevcut Batı Tibetlilerin özelliklerinde güzel olan şey, onların yarı Dard kökenlerinden ve bize hoş gelmeyen, yarı Tibetli oluşlarından kaynaklanmaktadır. Ülkenin birçok yerinde köylerin büyümesi beyliklerin oluşmasına ya da başka bir deyişle MS 950’de bulduğumuz duruma yol açtı.
Yerel gelenek ve yazıtlardan,