Lapsuus, Poika-ikä, Nuoruus II. Tolstoy Leo

Lapsuus, Poika-ikä, Nuoruus II - Tolstoy Leo


Скачать книгу
itkee. Ulos täältä! Ja mitä hyvää tuokin polonen on hänestä löytänyt? Eikö setä ole sinua jo kylläksi lyönyt hänen tähtensä?

      – En huoli kestään muusta, enkä rakasta ketään muuta, vaikka minut siihen paikkaan löisit kuoliaaksi, sanoi Masha äkkiä ruveten itkemään.

      Kauan aikaa katselin Mashaa, joka kirstulla loikoen pyyhki huivillaan kyyneleitä, ja minä yrittelin jos joltakin kannalta katsoa Vasiliin, löytääkseni hänessä sen puolen, joka Mashasta näytti niin viehättävältä. Mutta vaikka vilpittömästi otin osaa hänen suruunsa, en kuitenkaan mitenkään voinut käsittää, kuinka niin ihana olento kuin Masha minun silmissäni oli taisi olla rakastunut Vasiliin.

      "Kun tulen suureksi", mietiskelin minä palattuani ylös omaan huoneeseeni, – "niin saan Petrovskin kartanon haltuuni ja Vasili ja Masha tulevat olemaan minun maaorjiani. Minä istun työhuoneessani ja poltan piippua, Masha kulkee silitysrauta kädessä kyökkiin. Minä sanon: 'käskekää Masha tänne'. Hän tulee ja huoneessa ei ole ketään… samassa Vasili astuu sisään ja nähtyään Mashan sanoo: 'mennyt on minun onneni!' ja Masha rupeaa myöskin itkemään; mutta minä sanon: 'Vasili! tiedän sinun rakastavan häntä ja hänen rakastavan sinua, tuossa saat 1000 ruplaa, ota ne, nai hänet ja Jumala olkoon kanssasi', mutta itse menen kabinettiin". – Lukemattomien ajatusten ja haaveiden joukossa, jotka mitään jälkeä jättämättä kulkevat ohi ymmärryksessä ja mielikuvituksessa, on myös semmoisia, jotka niihin jättävät syvän, tuntuvan vaon: niin että usein varsinaisen ajatuksen ollessa haihtunut muistosta, siinä on ainoastaan tunto, että jotain hyvää oli päässä liikkunut, – tuntuu ajatuksen jälki, ja sitä koettaa uudestaan eleille herättää. Sellaisen syvän jäljen jätti sieluuni ajatus oman tunteeni uhraamisesta Mashan hyväksi, jota hän saattoi löytää ainoastaan avioliitosta Vasilin kanssa.

      XIX

      POIKA-IKÄ

      Tuskin uskotaan minua, kun kerron millaiset olivat poika-ikäni rakkaimmat ja alituiset ajatukset, – niin suuressa ristiriidassa ne olivat ikäni ja asemani kanssa. Mutta minun mielestäni ristiriita ihmisen aseman ja hänen siveellisen pyrintönsä kanssa on totuuden varmin tunnusmerkki.

      Sen vuoden aikana, jona vietin yksinäisyyden, itseeni keskitettyä siveellistä elämää, ehtivät kaikki abstraktiset kysymykset ihmisen tarkotusperästä, tulevasta elämästä, sielun kuolemattomuudesta astua eteeni; ja lapsellinen heikko ymmärrykseni koetti kokemattomuuden koko kiihkolla päästä niiden kysymysten perille, joiden tekeminen edustaa ihmisjärjen korkeinta astetta, mutta joiden ratkaisu ei ole tämän järjen vallassa.

      Ihmisjärki näyttää minusta jokaisessa eri henkilössä kulkevan samaa kehityksensä tietä, jota myöten sen kehitys kulkee kokonaisissa sukupolvissa; eri filosoofisten järjestelmäin perusajatukset näyttävät minusta muodostavan ihmisjärjen erottamattomia osia, mutta jokainen ihminen enemmän tai vähemmän selvästi tietää niistä jo ennen kuin tunsi mitään filosoofisia järjestelmiä.

      Nämä ajatukset esiintyivät järjelleni niin hämmästyttävän selvinä, että yritin niitä elämäänikin sovittaa, kuvaellen olevani ensimäinen, joka olen keksinyt niin yleviä ja hyödyllisiä totuuksia.

      Kerran sain päähäni, että onni ei riipu ulkonaisista seikoista, vaan meidän suhteistamme näihin seikkoihin, – että ihminen, joka on tottunut kärsimyksiä kestämään, ei voi olla onneton, ja totuttaakseni nyt itseäni kestävyyteen minä tavattomasta kivusta huolimatta pitelin viisi minuttia erältään ojennetuin käsin Tatishtshevin sanakirjoja, tai menin kopukkaan ja pieksin selkääni nuoralla niin tuntuvasti, että kyyneleet väkisinkin nousivat silmiini.

      Toisen kerran taas, kun muistin että kuolema odottaa minua joka hetki, joka minutti, ja voimatta käsittää kuinka ihmiset tähän saakka eivät ole ymmärtäneet, että onnellinen voi olla ainoastaan käyttäen hyväkseen nykyisyyttä ja ollen ajattelematta tulevaisuutta, päätin ja kolmen päivän kuluessa toteutinkin sen, että jätin lukuni ja ainoastaan vuoteella viruen luin hauskuudekseni jotain romaania ja söin mesileipiä, joita ostelin viimeisillä rahoillani.

      Toisen kerran taas seistessäni taulun edessä ja piirrellessäni siihen liidulla kaikellaisia kuvioita hämmästytti minua yhtäkkiä ajatus: minkä vuoksi sopusuhtaisuus miellyttää silmää? mitä on sopusuhtaisuus? Se on synnynnäinen tunne, vastasin itselleni. Mihin se perustuu? Onko siis elämän jokaisessa kohdassa sopusuhtaisuutta? Päinvastoin, tuossa olkoon elämä – ja minä piirustin taululle soikean kuvion. – Elämän jälkeen sielu siirtyy ikuisuuteen; tuo olkoon ikuisuus – ja minä piirsin soikean kuvion toisesta päästä viivan taulun ääreen asti. Mutta miksi ei ole toisella puolella samallaista viivaa? Ja mitä ikuisuutta voikaan oikeastaan olla yksipuolisesti ainoastaan toiselta puolelta? Me varmaankin olemme olleet olemassa ennen tätä elämää, vaikka olemme sittemmin kadottaneet muiston siitä.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

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
Скачать книгу