Aleargă și ține minte. Dmitri Voloşin

Aleargă și ține minte - Dmitri Voloşin


Скачать книгу
tine:

      – Foaia de parcurs cu traseul cursei (42 grame) – este oferită cu o zi înainte de start. La ce bun o astfel de secretizare, nu este clar;

      – Tracker prin satelit SPOT Gen311 (113 grame) – pentru a vedea unde se află fiecare alergător;

      – Chip 12(20 grame) – pentru a stabili timpul fiecărei etape;

      – Pastile de sare (25 grame) – pentru a menține nivelul de sare, din cauza deshidratării;

      – Pungi pentru toaletă (30 grame);

      – BIB-numerele13 (10 grame) – în față și în spate.

      De spălat (90 grame)

      Participanții cursei, de obicei, iau cu ei următoarele produse pentru igienă: săpun, șervețele umede, hârtie igienică, soluții antibacteriene, șampon uscat, perie pentru dinți, pastă de dinți, prosop. În genere, de fire sunt orc, de asta mă bucură perspectiva să nu mă spăl o săptămână. Am hotărât să iau cu mine doar hârtie igienică (90 grame).

      De dormit (642 grame)

      Am observat că antrenamentul are efect dacă înainte de asta dorm bine. Chiar dacă nu am mâncat, chiar dacă nu am dispoziție, chiar dacă plouă.

      Cel mai important pentru recuperare este somnul. Eu vreau, în pustiu, să dorm strâns și bine, de asta voi târî cu mine sacul de dormit, covorașul și dopurile de urechi. Unii iau și pernă. Eu am hotărât să economisesc pe asta 100 de grame și voi pune sub cap rucsacul.

      Sacul de dormit l-am ales mult timp. Acum pe piață sunt multe opțiuni ultraușoare, cu puf mișto. Mai este o variantă interesantă – perechea: vestă plus buzunar pentru picioare. M-am scărpinat în cap și am ales cea mai optimală combinație dintre greutate, volum și proprietățile termoizolante, luând în considerare cele +5° C prognozate noaptea – Minimus Down Sleeping Bag, K Series (372 grame).

      Se întâmplă, atunci când merg în munți, să-mi iau covorașe gonflabile. Sincer să fiu, ele sunt incomode – scârțâie, sunt înguste și plus la asta nu sunt durabile – de la fiecare scânteie apar găuri. Să le umfli și să le dezumfli durează. De asta, am hotărât să iau la cursă un karemat – covoraș din spumă. Cel mai mișto și ușor – Therm-a-Rest Z-Lite (270 grame).

      Pentru a economisi din greutate, i-am făcut circumcizie – am tăiat o treime din el. Lasă picioarele să stea pe pământ, principalul fundul să stea pe moale.

      De îmbrăcat (2579 grame)

      Aici cel mai important este rucsacul. De el depind foarte multe.

      Din fericire, nu a trebuit mult să-mi bat capul și mi-am luat un WAA MDS ULTRABAG de 20 de litri (1086 grame). Cu el la Marathon des Sables aleargă mai bine de jumătate din participanți. Uite așa căluț testat.

      Unica ce am făcut, – i-am tăiat toate centurile, sforile, cârligele

      și elasticele inutile, în total, peste 200 de grame în plus. Greutatea finală a rucsacului – puțin mai mult de un kilogram.

      Pe cea de-a doua poziție după importanță – adidașii. Asta e partea mea preferată: să-i cumpăr, să alerg, să mă întristez, să-i dăruiesc. Și așa am făcut de trei ori înainte ca să mă decid ce model și mărime să-mi iau. Aceștia sunt Hoka Challenger ATR 3 (perechea – 660 grame).

      Mărimea am luat-o cu un centimetru și jumătate mai mare decât cea obișnuită. Doar e bine cunoscut faptul că cel mai mare necaz al alergătorilor în cadrul Maratonului de Nisip sunt mozoalele. Ele apar la 90 de procente din participanți. Formula e foarte simplă: arșița + transpirația + frecarea = mozoale. Iar dacă în adidași mai nimerește și nisip, poți să-ți arunci picioarele la gunoi.

      Pentru ca nisipul să nu ajungă în adidașii alergătorului, au fost inventate ghetrele – un fel de bahile cu lipici. Banda cu lipici este cusută pe adidași și pe bahile.

      Le îmbraci și poți alerga liniștit până la glezne în nisip.

      Eu am ales RaidLight Desert Gaiters (76 grame): sunt ușoare și nu te rod. Este foarte important să-ți alegi corect ciorapii. Fivefingers-urile14 nu permit ca degetele să se roadă unul de altul și te ajută să-ți păstrezi picioarele. Până la MDS am alergat maratonul în Injinji (32 grame) și nu mi-am ros nimic.

      Mai este o tehnologie stranie de protecție a picioarelor – tăbăcirea.

      Da-da, picioarele sunt tăbăcite la fel ca o scurtă de piele. Una dintre rețetele simple – să faci băițe cu suc de lămâie în fiecare zi, începând cu o lună înainte de cursă. Pielea devine mai aspră și nu este afectată de frecare. Asta teoretic. Practic – acele 90 de procente care suferă din cauza bătăturilor. Cred că ei toți au încercat să-și salveze tălpile, mulți dintre ei prin tăbăcire.

      Iar eu nu sunt deloc împotrivă să-mi fac niște mozoale – asta îmi va permite să simt pustiul pe deplin. Și să sufăr, așa cum îmi place mie…

      Pe cap – o ușoară pălărie cu urechi Salomon Cap XA+ Cap (95 grame) cu protecția de soare a gâtului. Pentru același scop – ochelari de soare (30 grame). Pe corp – tricoul preferat Waa Ultra Carrier Shirt (174 grame) și comozii pantaloni scurți Salomon S-Lab Exo Twinskin (142 grame).

      Plus la asta, în rucsac mai am un tricou de lână, cu mâneci lungi (205 grame), pentru ca să-mi fie cald noaptea, ciorapi de rezervă (39 grame) și șlapii imponderabili (40 grame) din hotel, pentru ca să merg prin tabără.

      De lecuit (78 grame)

      АTrusa medicală cântărește puțin, dar de ea poate să depindă totul. De asta mă strădui să prevăd orice situații neașteptate (de visat nu-i rău).

      Conținutul trusei medicale:

      – Loperamid – pentru afecțiunile stomacului;

      – Ketanov – pentru durere;

      – Nurofen – pentru inflamații;

      – Persen – pentru insomnie;

      – Emplastre Compeed;

      – Spirt pentru dezinfectare;

      – Tape-uri pentru genunchi;

      – Cremă protectoare.

      În «pachetul medical» este inclus un certificat obligatoriu de la doctor, prin care acesta îi asigură pe organizatori că pacientul său nu-și va da duhul chiar la prima etapă. Mereu m-a frapat curajul doctorilor care semnează astfel de foițe. Organizatorii tot se îndoiesc de faptul că Esculapii sunt adecvați, de asta cer obligatoriu cardiograma (iar de la bătrânei ca mine – cardiograma de efort).

      De încărcat (810 grame)

      Cum fără device-uri? Totuși nu în zadar eu am terminat Universitatea Tehnică și ador aceste fieruri. Dar… Toate aceste tâmpenii cântăresc mult, de asta iau doar cel mai important.

      Telefonul s-a dovedit a nu fi cel mai important, doar în pustiu nu este acoperire și iPhone-ul se transformă într-o jucărie frumoasă. De asta mă va aștepta la finiș.

      Dar


Скачать книгу

<p>11</p>

dispozitiv care poate fi luat în călătorii, la maraton, în alte locuri în care nu este acoperire. El transmite coordonatele proprietarului prin satelit, pentru ca toți să știe unde el se află în acest moment.

<p>12</p>

parte a sistemului de cronometrare, se fixează de BIB-număr și fixează timpul tău

<p>13</p>

număr individual, care îi este oferit alergătorului

<p>14</p>

(eng., cinci degete).– adidași minimaliști.