Lletres de batalla de la València medieval. AAVV

Lletres de batalla de la València medieval - AAVV


Скачать книгу
id="ulink_305058bf-54b1-5331-8f4b-241d69e4719b">L’1 de gener de 1463, a València, Lluís Crespí fa testament,9 per bé que l’1 de juny encara roman a la ciutat, de la qual s’absenta fins al 9 de març de 1464, data en què tornarà a estar present segons consta en un acta notarial en què Lluís Crespí reconeix haver rebut de Caterina Borja, muller de Joan del Milà, 4.500 sous per quitament d’un censal de 300 sous de pensió anual.10

      Joan II, que havia acceptat ser jutge en la batalla Crespí-Blanes, prorrogà reiteradament la celebració de l’acte, tal vegada buscant acabar amb el problema sense necessitat d’arribar a les armes:

– 1a convocatòria: 7 de gener de 1463 (Sant Julià)
– 1a pròrroga: 24 de juny de 1463 (Sant Joan). Tudela
– 2a pròrroga: 3 de juliol de 1463
– 3a pròrroga: 10 de juliol de 1463
– 4a pròrroga: 15 de juliol de 1463
– 5a pròrroga: per a 60 dies després

      El mateix Zurita es fa ressò als seus Anales d’aquesta batalla i les pròrrogues corresponents:

      Les successives pròrrogues ens informen tant del recorregut d’ambdós combatents, com de l’itinerari reial:

      – 1462: 19 de maig, Saragossa; 22 d’agost, Tàrrega; 30 de novembre, Balaguer.

      – 1463: 7 de gener, Belxit; 23 de juny, Tudela; 2-4 de juliol, Olit; 9 de juliol, Falces; 14 de juliol, Olit.

      – 1464: 13 de gener, Cascant; 20-22 de gener, Saragossa; 25 de juliol, Guimerà.

      Després de tantes pròrrogues, ambdós cavallers decidiren buscar un nou jutge. Lluís Crespí trobà el rei Ismaïl de Granada, i Francesc Berenguer feu al comte de Borsio, duc de Mòdena i marqués de Ferrara. Les citacions per als dos arribaren creuades a València sense localitzar els destinataris, que estaven l’un a Íllora (1 de novembre de 1463) i l’altre a Ferrara (24 d’abril de 1464). El mateix va ocórrer amb l’ordre de Joan II d’acatar una nova pròrroga, raó per la qual, com que cap dels dos litigants no va comparèixer al lloc de la batalla, ambdós cavallers se sentiren vencedors. La voluntat de Joan II de posar pau a la situació és testimoniada pels jurats de València en una lletra de 30 de juny de 1463:

      La nòmina de persones i llocs no acaba ací. Per part de Lluís Crespí actuen com a procuradors Pere Llorens i Andreu Mateu, trompetes; Pere Guerau i Andreu Mateu, notaris; mossén Antoni Joan, Francesc Valeriola i Francesc Martí, cavallers de València; Guillem Mascó, donzell; Joan Benedit i Luis Tornero, notaris de Saragossa; Juan Galán i Pascual García de Galve, notaris i oficials d’Alcalá la Real. Per part de Francesc Berenguer de Blanes, Bernat Martines, trompeta, Bernat de Penya-roja, ciutadà de València, i Joanot Ivarra, «moço de espuelas». El seguici de cavallers i generosos, familiars i amics, que acompanyaren en Blanes i en Crespí encara s’allarga: Guillem Crespí, fill de Lluís, i Jofre de Blanes; a més del testimoni d’uns viatgers que coincidiren amb Francesc Berenguer al seu pas per França en uns moments de tensió amb el rei d’Aragó, i un llarg etcètera que apareix als índexs.

      Vinculats a l’escenari i el protocol de les justes i batalles hi havia els reis d’armes o heralds (herauts): Aragon, rei d’armes de Joan II; Calàbria, rei d’armes per part de Lluís Crespí i herald de Ferran d’Aragó, rei de Nàpols i Sicília, i Jerusalem, herald per part de Francesc Berenguer de Blanes.


Скачать книгу