Έλληνες. Ινδοευρωπαϊκές μεταναστεύσεις. Αντρέι Τιχόμιροφ
Ο σχηματισμός των αρχαίων ινδοευρωπαίων στα νότια Ουράλια – Μαύρη Θάλασσα
Η σύγχρονη αρχαιολογική έρευνα αποδεικνύει ότι η πατρίδα των ινδοευρωπαίων είναι η περιοχή των νότιων Ουραλίων, όπου σχηματίστηκαν ως μια ενιαία γλωσσική ομάδα.
Δημιουργούνται κοινότητες, πρώτα με βάση την κοινή προέλευση – τον τοκετό, και καθώς τα εμπορεύσιμα προϊόντα αυξάνονται, σχηματίζεται μια μεγάλη οικογενειακή κοινότητα, αποτελούμενη από φρατρί, δηλ. πολλά γένη. Στη συνέχεια, η γειτονική κοινότητα με τη μορφή μιας φυλής, το επόμενο βήμα – η ένωση των φυλών, που οδηγούν, με τη σειρά τους, στη διαμόρφωση του λαού, και στη συνέχεια του κράτους. Αλλά για κάθε κοινότητα, είναι επίσης απαραίτητη μια κοινότητα συμφερόντων, στην περίπτωση αυτή, η προστασία των μεταλλουργών και των προϊόντων τους. Έτσι υπήρχαν οικισμοί αρχαίων μεταλλουργών, και ειδικότερα ο πολιτισμός Arkaim των Νοτίων Ουραλίων. Παρόμοιοι οικισμοί βρέθηκαν στην Ευρώπη, στη Γερμανία κοντά στη Δρέσδη και τη Λειψία, καθώς και στην Αυστρία και τη Σλοβακία, κάτω των 7 χιλιάδων ετών. Μετά το τέλος των φυσικών πόρων, οι οικισμοί «έκλεισαν», γεμίστηκαν οι τάφροι και κάηκαν τα ερείπια των κατοικιών.
Η χώρα των πόλεων είναι το υπό όρους όνομα του εδάφους στα νότια Ουράλια, μέσα στο οποίο βρέθηκαν αρχαίες πόλεις και οχυρωμένοι οικισμοί του πολιτισμού Sintash της Μέσης Εποχής του Χαλκού (περίπου 2000 π.Χ.).
Οι οικισμοί ανακαλύφθηκαν στη δεκαετία του ’70 – ’80. XX αιώνα. Ένα από τα πρώτα αρχαιολογικά συγκροτήματα που βρέθηκαν ήταν ένας αρχαίος οικισμός στον ποταμό Sintashty (ένας παραπόταμος του Tobol), λόγω του οποίου ο ίδιος ο οικισμός πήρε το όνομά του από τον ποταμό South Ural. Λίγο μετά την ανακάλυψη άλλων πόλεων, οι αρχαιολόγοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο «πολιτισμός Sintashta». Αυτή η «χώρα» βρίσκεται στην περιοχή Chelyabinsk, στην περιοχή Orenburg, στο Bashkortostan και στο βόρειο Καζακστάν. Οι πόλεις βρίσκονται στο έδαφος με διάμετρο 350 χλμ.
`Oλοι οι οικισμοί ενώνονται με ένα παρόμοιο είδος δομής, την οργάνωση της αστικής υποδομής, τα υλικά κατασκευής και τον χρόνο ύπαρξης. Εκτός από την ίδια τοπογραφική λογική. Οι οχυρώσεις είναι σαφώς ορατές στις αεροφωτογραφίες. Μετά από 4.000 χρόνια, οι σκελετοί των πόλεων φαίνονται καθαρά στο φόντο του φυσικού τοπίου, οργώνουν πεδία. Έρχεται η συνειδητοποίηση της ικανότητας των μηχανικών που σχεδίασαν και δημιούργησαν αυτές τις πόλεις του συστήματος. Οι ίδιες οι πόλεις ήταν οι πλέον κατάλληλες για ζωή. Πρώτον, παρείχαν προστασία από τους εξωτερικούς εχθρούς και, δεύτερον, στις πόλεις έγιναν εγκαταστάσεις για τη ζωή και το έργο των τεχνιτών, των σκαφών, των αγγειοπλάδων και των μεταλλουργών. Μέσα στις πόλεις υπάρχει ένας αποχετευτικός θόρυβος που απομακρύνει το νερό από τον οικισμό. Κοντά στις πόλεις είχαν οργανωθεί ταφικά κτήματα, κατασκευάστηκαν στυλό ζώων. `Oλοι οι οχυρωμένοι οικισμοί έγιναν σε τρεις διαφορετικές μορφές: γύρο (8—9 τεμάχια). οβάλ (περίπου 5); ορθογώνιο (περίπου 11). Ο όρος «χώρα» χαρακτηρίζει κατάλληλα αυτήν την τοποθεσία των πόλεων. Εκτός από το γεγονός ότι όλοι οι οχυρωμένοι οικισμοί χτίστηκαν ταυτόχρονα σε ένα συμπαγές έδαφος, με το ίδιο ύφος και χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές λύσεις, παρόμοια υλικά, άλλες ονωτικές ιδιότητες είναι ορατές.
Στο τεράστιο έδαφος των στεπών στην αρχαία εποχή στα δυτικά των Ουραλίων, έζησαν οι φυλές των λεγόμενων Srubnaya και στα ανατολικά του πολιτισμού Andronovo, το τελευταίο κάλυπτε την περιοχή από τα Ουράλια έως τον Altai και τους Yenisei. Οι Ανδρονοβίτες, που μίλησαν σε μια από τις διαλέκτους της αρχαίας ιρανικής γλώσσας (Ινδοευρωπαϊκή ομάδα), έθεταν βοοειδή και μικρά βοοειδή, άλογα, ασχολούνταν με την αλιεία. Στα νότια Ουράλια έχουν εντοπιστεί ίχνη γεωργίας πλημμυρών. Η κοινωνία του Andronovo θεωρήθηκε μάλλον καθυστερημένη και αρχαϊκή, όπως μαρτυρεί ειδικότερα η φτώχεια των ταφών τους. Στον τάφο, μαζί με τους νεκρούς, έβαζαν συνήθως αγγειοπλαστική, χάλκινα κοσμήματα, λιγότερο συχνά εργαλεία και όπλα.
Σύμφωνα με το Videvdat (το πρώτο βιβλίο της Αβεστού, μια συλλογή ιερών βιβλίων της αρχαίας ιρανικής θρησκείας, ένα είδος ιρανικής συνέχισης των Βεδών), το προγονικό σπίτι των αρχαίων Ιρανών είναι το Airyanem Vaejah (Avestan Airyanem Vaejah, «Aryan space»). Αυτή η χώρα περιγράφεται ως η απέραντη πεδιάδα μέσα από την οποία ρέει ο όμορφος ποταμός Daitya (Vahvi-Datiya).
Οι ινδοευρωπαϊκές φυλές κινήθηκαν από τα ανατολικά προς τα δυτικά και, σαν ένα χιόνι που πέφτει από ένα βουνό, σάρωσαν τα πάντα στο μονοπάτι τους, λαμβάνοντας εκείνους που εντάχθηκαν στις φυλές τους. Το σπίτι των προγόνων τους, όπου σχηματίστηκαν ως μια ενιαία γλωσσική ομάδα, ήταν οι στέπες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας – το Νότιο Ουράλια.
Στο Avesta, ο θεός Ahura Mazda (ένας άκρως γνώστης ιερέας) συμβουλεύει τον θρυλικό άστατο βασιλιά των αρχαίων Αρείων (Ινδοευρωπαίων) Yime να δημιουργήσουν ένα γιγαντιαίο φράχτη – Varu, και γι «αυτό το φράχτη «σπέρνουν όλους τους άντρες και τα θηλυκά που είναι τα μεγαλύτερα σε αυτή τη γη και τους σπόρους όλων των γενών τα βοοειδή και τους σπόρους όλων των φυτών. Και να κάνουμε τα πάντα σε ζευγάρια, ενώ οι άνθρωποι είναι στο Var … " Η θρυλική Vara αποτελείται από 3 κύκλους, κλειστούς μεταξύ τους. Από τις ακραίες 9 διελεύσεις διεξήχθησαν, από τη μέση – 6, από την εσωτερική – 3. Και σε αυτό το έδαφος περιφραγμένο από τους κακούς ανέμους, Yima χτίστηκε 18 δρόμους, και δημιούργησε ένα παράθυρο πάνω από την κορυφή – κάτι σαν καμινάδα για καπνό.