Dels orígens a l'abolició. AAVV

Dels orígens a l'abolició - AAVV


Скачать книгу
les quals s’assentava tant la seua credibilitat personal, com la de la Diputació del General. En les reunions periòdiques dels diputats, s’aprovava tota decisió que implicara un moviment econòmic o de recursos humans, des de la compra d’un llibre i la contractació d’algú perquè hi passara «ab bons spais i de bona letra» tots els censals del General, fins a l’ordre pública contra els morosos de la Diputació, passant per la convocatòria de subhastes i crides o contractacions concretes. També s’hi discutien algunes demandes del rei, que solia escriure a la Diputació del General per sol·licitar notícies sobre l’estat de la institució, segurament per comprovar si podia demanar més diners dels que el subsidi cobria.

      En el segon escaló de la jerarquia de la Diputació del General del Regne de València, hi ha el cos dels oficials, que es trobava format pels administradors, els jutges comptadors i els clavaris. Aquests tres càrrecs no gaudien de l’autoritat executiva dels diputats, però estaven tan submergits en la quotidianitat de la institució, que les seues decisions diàries podien influir dràsticament en el seu esdevenir.

      En el cas dels administradors del General, la funció principal consistia en la supervisió dels arrendaments dels drets de les generalitats. Tenien potestat jurisdiccional, pel que exercien com una mena de jutges respecte a la recaptació fiscal, i s’encarregaven de resoldre en un tribunal presencial a la seu de la Diputació totes aquelles qüestions que pogueren sorgir amb els arrendataris. Com que aquesta justícia era requerida també fora de la ciutat de València, els administradors nomenaven subdelegats que impartien la justícia en nom seu arreu del territori valencià. Els nuclis urbans on se solia designar un subdelegat d’administrador solien esdevenir punts de referència per a la Diputació del General i solien ser viles o ciutats amb activitat comercial notòria o econòmicament actives durant els anys anteriors a la designació d’un subdelegat. Ademús, Dénia, Gandia, Morella, Oriola, Sogorb o Xàtiva foren alguns dels emplaçaments on hi havia destinats subdelegats dels administradors. Aquests eren, sovint, antics arrendataris dels drets de les generalitats o homes que veien en el càrrec una oportunitat d’encetar un cursus honorum que els portara fins a la ciutat de València. Resulta ben obvi, una vegada observades les funcions dels administradors, com de fina era la línia que dividia les potestats d’aquests de les dels diputats, que no estarien mancades de conflictes.

      Els tres clavaris, un per cada braç, tenien a les mans la incommensurable tasca de portar els comptes de la institució. Vetlaven per l’equilibri de les finances de la Diputació, i els atribuïm l’estratègia conscient que hi ha al darrere d’aquesta. Percebien a nom seu els ingressos en representació de la institució i n’efectuaven personalment tots els pagaments. La seua comesa diària estava detallada als llibres de clavaria, en què es registrava diàriament, entrada per entrada, tot moviment financer que es fera per part de la institució i dels clavaris durant l’exercici anual.

      L’última pota del cos dels oficials la formaven els jutges comptadors o comptadors del General, els quals fiscalitzaven la tasca dels clavaris. Mitjançant la comparativa dels llibres d’albarans i els llibres de clavaria, tenien l'última paraula per a l’aprovació de les finances. Si algun moviment no superava la seua inspecció, tenien la potestat de bloquejar-lo i demanar-ne la impugnació, si ho consideraven menester.

      Al tercer esglaó es presentaven els oficials menors, és a dir, tots aquells funcionaris que exercien les tasques necessàries per al correcte funcionament del dia a dia de la institució, però sense exercir-hi un poder de decisió notori. Com hem dit, els diputats eren els encarregats directes de fer-ne les designacions, que eren, d’altra banda, de caràcter vitalici, motiu pel qual era de gran importància la persona elegida: sovint era un home de confiança, amb vincles familiars amb algun oficial o diputat.

      D’aquells oficis, com els porters, que es contractaven per a ocasions extraordinàries, en trobem més, com els notaris que ajudaven els escrivans oficials de la institució, normalment amb alguna tasca copiosa que superava els quefers diaris dels oficials, com passar algun llibre a net, o prendre compte d’alguna reunió a la qual l’oficial en qüestió no poguera assistir. L’hoste de correus és un altre ofici que apareix sovint recollit en la documentació de la institució i que no era sinó un intermediari entre els missatgers. Solia exercir-lo un hostaler, que recollia les missives de la institució i les repartia posteriorment al missatger encarregat de portar la documentació.

      Els corredors eren una figura estesa en la València medieval i participaven


Скачать книгу