Dels orígens a l'abolició. AAVV

Dels orígens a l'abolició - AAVV


Скачать книгу
varen atorgar-li el prestigi adequat per motivar la benvinguda anual de nous clients. La Diputació del General encara era una institució jove, de poc més de dues dècades de vida, quan els carregaments i els quitaments de censals constituïen quantitats bessones.

      4. La veu del regne

      Sí, la Diputació va esdevenir un instrument útil per a la Corona i complia el seu propòsit original. I, encara anava més enllà, amb l’establiment de vincles polítics amb altres institucions, com les homòlogues diputacions del General de Catalunya i Aragó, amb les quals debatia adesiara sobre les fronteres comercials o les relacions institucionals amb el monarca.

      Si les negociacions no arribaven a bon port, els diputats i la resta del cos d’oficials no es trobaven exempts de polèmiques, tant a títol institucional com personal. No era estrany que a vegades es recorreguera a la figura d’un mediador extern per arribar a acords, o, fins i tot, que els mateixos diputats del General actuaren com a tals. Sovint trobem algunes lletres missives en què la Diputació intervé en afers de la Corona i altres institucions, que no atenyien estrictament les seues competències, però que de facto estaven pròximes als seus interessos, com solien ser una part dels assumptes comercials o financers. Els diputats també acostumaven a ser consultats sobre aquestes matèries, com a entesos en aquestes i per l’autoritat que hi exercien.

      La relació dels funcionaris de la Diputació amb els governs d’altres municipis, en canvi, solia ser majoritàriament fructífera. El cas d’Oriola crida l’atenció per l’arrendament per part dels jurats de la vila dels drets del tall de drap d’Oriola i Guardamar en el trienni del 1428. Dues-centes divuit lliures i quinze sous que suposaven un preu barat a canvi de la gestió de l’impost al seu propi domini.

      En l’àmbit intern, les decisions menys polítiques dels diputats, és a dir, aquelles que cobrien l’activitat diària de la institució, solien ser preses en consensos sense un debat massa extens. Ara bé, per tal que la convocatòria de tota reunió dels sis diputats del General fora vàlida havia de comptar amb almenys un representant de cada braç, fora el diputat oficial o el seu subdelegat mitjançant una carta tramesa prèviament. Els acords, a més, s’havien de prendre per la major part dels diputats, la qual cosa es traduïa en l’obligatorietat d’un mínim de quatre diputats presents a la sala del primer pis de la casa de la Diputació, on se solien «ajuntar», perquè la votació tinguera validesa. De fet, no són poques les reunions on només hi és present aquest nombre de diputats registrats com a assistents i acostumen a ser els segons diputats dels braços eclesiàstic i nobiliari respectivament els que més s’hi solen absentar. A vegades, per pal·liar la falta d’algun assistent, les reunions es podien allargar diversos dies. Açò solia ocórrer quan sorgia la necessitat imprevista de convocar algun oficial i que aquest no es trobara a la ciutat de València.


Скачать книгу