Muistelmia ja matkakuvia. Aho Juhani

Muistelmia ja matkakuvia - Aho Juhani


Скачать книгу
ja Hallitus ja tuolla edempänä Yhteiskunta ulkovarustuksena kouluineen, teollisuuksineen, kauppoineen, taiteineen, tieteineen ja kirjallisuuksineen.

      »Oppi valtiosta» toteutunut, maahan perustettuna, kiveen hakattuna, korkeuteen kohoavana.

      Hän teki hiljaa kierroksen patsaan ympäri ja jatkoi taas sen eteen tullen:

      –Kaiken sen sai Suomi häneltä, Suuriruhtinaaltaan. »Sai suojan itsenäiselle valtiolliselle asemalleen, perustuslaeilleen, perustuslailliselle vakiomuodolleen, omalle valtiotaloudelleen.—Sai suojan valtiokirkolleen, sai sen oppi- ja uskonvapaudelleen, sai laeilleen ja kaikesta muusta kuin niistä riippumattomalle lainlaadinnalleen;—sai suojaa yhteiskuntaelämälleen ja kansan vapaalle siveelliselle ja henkiselle työlle; sai suojan perheen vapaudelle ja sen oikeudelle pitää huolta lasten ja nuorison opetuksesta ja kasvattamisesta, niin ettei tätä oikeutta valtiollisilla, Suomelle vierailla tarkoituksilla poljettu julkisissakaan oppilaitoksissa.»

      Hän vaikeni hetkeksi ja sai tuskin ääntä liikutukseltaan:

      –Kaiken sen saimme. »Emmekä kuitenkaan voineet tehdä mitään suojellaksemme itseämme. Roistojoukkojen käsistä täytyi meidän vastaanottaa kohtalomme. Syvästi painoi meitä hetkellä semmoisella tieto siitä, että olemme pieni voimaton, riippuvainen kansa.» Se on niinkuin se olisi eilen tapahtunut.

      –Se tuli se hetki, jota ennustin, jatkoi hän. Mutta ei tullut toki ennen kuin se suuri uudistus oli tapahtunut, ei tullut ennen kuin hento sato oli tuleentunut ja aittaan korjattu ja ennen kuin se tapasi kansan, joka jo voi, jos tahtoo sen yksimielisenä vastaanottaa. Enkä tiedä, mikä estäisi sitä tapahtumasta.

      Hän oli noussut patsaan jalustalle ja seisoi »Lain» edessä, sen jalkain juuressa.

      –Sen edessä on se tapahtuva ja se on sanova, kuinka se on tapahtuva. Sillä yksi on kansallakin ohjenuora teoillensa ja yksi sen julkisilla miehillä—laki! Jos hän taipuu käskyjen viittausten alle, jotka eivät ole laillisia, vaan päinvastoin sotivat selvää lakia vastaan, niin kieltää hän vakaumuksensa siitä, mikä oikein on.

      –Niin, voi ilmaantua olosuhteita, jolloin mielivalta lainaa lain leiman ja julkinen mies on kunnon miehenä velvollinen ottamaan sitäkin tarpeelliseen huomioon. Kuinka? Tuleeko hänen asettaa kaikki sitä vastaan, joka tätä varjoakin halveksuen lakkauttaa lain? Ei. Mutta hänellä on vapaus olla olematta välikappaleena lain loukkaamiseksi. Jos hän päinvastoin siihen antautuu, niin ei hän voi olla kunnon mies. Jos hän sittenkin käy semmoisesta, niin osoittaa se vain suurta yleisen mielipiteen turmelusta. Mutta varmaa on, että joka maassa ja kaikissa oloissa on niitä, jotka antavat tämän tapaiselle toiminnalle sen arvon, minkä se ansaitsee.

      Hän otti rinnastaan kukan, joka oli takatalven routaiselta maalta poimittu, laski sen lain eteen ja virkkoi syvällä rintaäänellä, niinkuin olisi viimeisen sanansa sanonut:

      –Valvo siis vartija lakia, valvo laki vartijaasi! Ja oli kadonnut.

      »Päivälehti», toukok. 12 p:nä 1901.

      BERGBOMIEN JÄÄHYVÄISJUHLA

      Viime sunnuntaina vietetty juhla Kansallisteatterissa oli varmaankin omituisimpia ja onnistuneimpia mitä meillä koskaan on vietetty. Vaikutus, minkä siinä olleet saivat ja ottivat siitä mukaansa, on säilyvä muistona vuosikymmeniä, se on oleva yksi kulttuurihistoriamme muistopäiviä. Ensinkin juhlan aihe. Nuori on todella kulttuurimme, kun me vielä voimme katsoa kasvot vasten kasvoja niihin, jotka ovat olleet sitä alusta alkaen luomassa.

      Ei missään muualla maailmassa tavattane ilmiötä semmoista kuin tämä meillä: että nykyjään elävän sukupolven edessä seisoo ilmielävänä henkilöitä, jotka muualla ovat, joskaan eivät juuri tarujen takaisia, niin ainakin siellä jo aikoja sitten päättyneeseen historialliseen aikakauteen kuuluvia.

      Kauan saavat italialaiset, ranskalaiset, saksalaiset, englantilaiset selailla jälellepäin sivistyshistoriansa lehtiä, ennenkuin löytävät niiden nimet, joista tiedetään tai ainakin luullaan tiedettävän, että he ovat olleet avaamassa esirippua, minkä takana kansan oma kieli ensi kerran kuului oman kansan korvaan. Ne ajat kuuluvat noissa maissa tarujen aikaan. Meillä on tuo taru todellisuutta, nykyisyyttä. Mutta kun näkee, mihin meillä nyt jo on ehditty siitä, mistä ensin aloitettiin, niin tuntuu kaikki sittenkin meilläkin tarulta. Teki sentähden melkein aavemaisen vaikutuksen nähdä noiden henkilöiden, joiden työnsä suuruuteen tai taipaleensa pituuteen nähden tuntuisi pitävän olla historiallisia henkilöitä, olevan ja liikkuvan työnsä tulosten keskessä. Se oli unta, mutta kuitenkin totta. He ovat siinä. Mutta vieläkö he todellakin ovat siinä? Ja miks'eivät he tule yhä edelleenkin olemaan? Miksi he juuri nyt menevät.

      Tuo kaikki antoi juhlallisuudelle aivan erityisen aatteellisen ja tunnesisällön. Se nosti mielikuvituksen omituiseen ristilentoon ja milloin sai sydämen kielet värähtelemään iloa ja ylpeyttä, milloin vei mielen viehkeäksi, jopa surulliseksikin.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

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
Скачать книгу