Ιστορία της Ρωμιοσύνης, Πρώτος τόμος. Eftaliotis Argyris
Τα λόγια τακούγανε μέρα νύχτα κι από σοφούς κι από ασόφους χρόνια πολλά, και γνώση δε βάζανε· η ανάγκη όμως τους έφερε τώρα στα συγκαλά τους.
Βρέθηκε να είναι ο Δέξιππος καλός αρχηγός. Όχι να πούμε σπουδασμένος από στρατιωτικά, μα έννοιωθε από κάποια κλέφτικη στρατηγική. Αφού λοιπόν έπεισε μερικούς να πάνε μαζί του, και τους είπε πως σε λίγες μέρες έρχεται κι από τη Ρώμη βοήθεια, και τέλος τους έκαμε και κατάλαβαν πως εδώ είναι ζωή ή θάνατος, τους μοίρασε σε μικρές παρέες, τους έκρυψε σε σύδεντρα ξοχικά κατατόπια, κι από κει ξεχύμιζαν και κόβανε Γότθους. Τέλος και στην Αθήνα μέσα ώρμησαν, τους ξάφνισαν απάνω στα ξεφαντώματά τους και τους ανεμοσκόρπισαν. Κ' έτσι γλύτωσε τότες η Αττική.
Και δεν είτανε μόνο στην Αθήνα αυτό το ξύπνημα. Όλη η Ελλάδα πρέπει να ξανασάλεψε μια στιγμή, επειδή παντούθε τους έδιωξαν τους Γότθους, – από Αιτωλία, Ακαρνανία, Ήπειρο, Θεσσαλία, – όσοι δεν είχανε φύγει από τη θάλασσα. Αγκαλά καθαυτό αφορμή και της ξεθαρρεσιάς τω δικώ μας, και του γοτθικού πανικού, στάθηκαν οι Ρωμαίοι, που στ' αλήθεια πια κατεβαίνανε με δυο μεγάλους στρατούς. Μπήκε στην Ηπειροθεσσαλία ο ένας με το Μαρκιανό. Ο άλλος με το Γαλλιηνό πέρασε στην Ιλλυρία. Κ' έτσι ανταμώνοντας και τους Γότθους που γύριζαν από την Ελλάδα, και τους άλλους που ακόμα κατρακυλούσαν από τα βορεινά, τους πήρανε το κατόπι οι Ρωμαίοι και τους τσακίσανε. Μα κι όσοι ξέφυγαν από τη θάλασσα, τους πρόφταξε ο ναύαρχος ο Βενεριανός στον Ελλήσποντο και τους ξολόθρεψε.
Έτσι λοιπό γλύτωσε όχι μονάχα η Αθήνα, παρά όλη η Ελλάδα από τους Γότθους στα 267. Κ' οι Αθηναίοι απάνω στον ενθουσιασμό τους τίμησαν το Δέξιππο όπως τόσους αιώνες τιμούσανε ξένους δίχως σωστή αιτία, μ' αδριάντες και μ' επιγράμματα.
Πόση καταστροφή έφερε η μεγάλη αυτή πλημμύρα, πόσοι ναοί κάηκαν, πόσοι σκλάβοι κουβαλήθηκαν, πόσες πολιτείες και χωριά ρημαχτήκανε, δε σώζουνται χρονικά να μας πούνε. Μόνο για τον περιξάκουστο Ναό της Έφεσος, το καμάρι της αρχαίας τέχνης, μας έμειναν πληροφορίες που είναι να τις συλλογιέται άνθρωπος και να πικραίνεται. Φορές και φορές είχε καή και καταστραφή ο Ναός εκείνος, και πάντα ξαναχτίζουνταν και ξανάφεγγε με λαμπρότερα κάλλη. Τον καιρό που κατέβηκαν οι Γότθοι στη Μικρασία, στέκουνταν απάνω σ' εκατόν είκοσι θεόρατες Ιωνικές κολώνες, κι άστραφτε σαν ουράνιο φαινόμενο. Μια όμως και κάηκε από τους Γότθους αυτό το έβδομο θάμα, δεν ξανάφεξε πια στον κόσμο τέτοιο λαμπρό καλλιτέχνημα.
Ύστερ' από τα Ελληνικά κατορθώματα και τις τρεις Ρωμαϊκές μάχες του χρόνου εκείνου, ύστερ' από το φευγιό, τη σφαγή και την ανεμοσκόρπιση τόσου βαρβαρισμού, θάλεγες πως είτανε να ησυχάσουν τα μέρη εκείνα, μερικά χρόνια τουλάχιστο. Κι ως τόσο στα 268 τους ξαναβλέπουμε πάλι τους Γότθους και κατρακυλούνε χιλιάδες! Ως και τα γυναικόπαιδά τους και τα χρειασήδια τους τα κατέβαζαν τώρα μαζί τους, κι απ' αυτού αποφαίνεται πως σκοπός τους είταν όχι έτσι να κλέψουν και ν' αρπάξουν, παρά να πιάσουν αλάκαιρες επαρχίες και να το στρώσουν εκεί για πάντα.
Δυο χιλιάδες πλεούμενα τους κουβάλησαν από τον Εύξεινο στην Προποντίδα,